Ankara'nın Artan Sıcaklıkları: 'Show Your Stripes' Günü İklim Krizinin Geldiği Noktayı Gösteriyor
21/06/2023

Bugün Show Your Stripes günü. Grafiklerimizdeki çizgiler, genel merkezimizin bulunduğu Ankara'daki yıllık sıcaklıkları 1850'den 2022'ye kadar temsil ediyor. Her çizginin rengi, tek bir yılın sıcaklığını göstererek, ısınan gezegenimiz hakkında yürek burkan bir tablo çiziyor.

IPCC'nin Altıncı Değerlendirme Raporu, 2011-2020 yılları arasında gözlenen, 1850–1900 baz alındığında global yüzey sıcaklığında önemli bir artış olan 1.1°C'lik bir artışa işaret ediyor. Dünya Meteoroloji Örgütü'nden (WMO) gelen son raporlar, karada ve denizde olağanüstü sıcaklıklara dikkat çekiyor. 2023 yılının Haziran ayının ilk günleri için global ortalama yüzey hava sıcaklıkları, Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Hizmeti'nin veri kaydındaki yılın bu zamanı için en yüksek seviyedeydi. Ayrıca, insan faaliyetlerinden kaynaklanan aşırı enerjinin %90'dan fazlasını emen okyanus, rekor kıran sıcaklıklar gördü. Global okyanus sıcaklığı, ikinci ay üst üste olmak üzere Mayıs'ta rekor bir seviyeye ulaştı.

Artan iklim krizi artık uzak bir tehdit değil, açık bir gerçeklik, özellikle de Akdeniz bölgesinde belirgin. Bölgedeki ülkeler, sadece Türkiye, Yunanistan, İtalya ve İspanya olmak üzere değil, aşırı hava koşulları ve orman yangınlarında alarm veren bir artışa tanıklık ediyor, bu da küresel ısınmanın yoğunlaştığının acı bir kanıtı. Bu yangınların artan sıklığı ve şiddeti, çevreye hemen zarar verirken, aynı zamanda bölgenin biyoçeşitliliği ve sakinlerinin geçim kaynakları için uzun vadeli tehditler oluşturuyor.

Grafiklerimizdeki çizgiler, görevimizin aciliyetine görsel bir kanıttır. Seragazı emisyonlarını azaltmak, sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmak ve iklim krizinin etkilerini hafifletmek için etkili iklim adaptasyon stratejileri uygulamamız zorunludur.